Masih relevan ke jana pendapatan dengan eBay waktu PKP

Masih relevan ke jana pendapatan dengan eBay waktu PKP

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Relevan ke tak bergantung kepada situasi anda. Jika ada talian internet dan syarikat kurier boleh ambil barang dari rumah anda, maka ianya mungkin sesuai untuk anda mencuba.

Jika tempat tinggal anda di kawasan pendalaman agak sukar kerana tiada akses untuk syarikat kurier untuk ambil barang anda.

Hendak seribu daya. Tak nak seribu dalik. Ada sorang peserta Panduan Export Mudah apabila ingin hantar barang akan tunggu pemandu DHL di tepi simpang jalan besar kerana tinggal di kawasan pendalaman.

Sebelum itu beliau ambil nombor telefon pemandu DHL ini untuk memudahkan urursan seterusnya.

Secara asasnya ada 4 kitaran untuk menjual di eBay. Cara buka akaun eBay, nak jual apa, cara nak hantar barang ke luar negara dan konsisten menjual di eBay.

Cara nak buka akaun eBay

Ada 3 benda yang perlu ada. Talian internet sendiri, kad debit ataupun kad kredit dan juga laptop. Telefon bimbit pun boleh juga cuma laptop ataupun desktop lebih mudah.

Talian internet tidak boleh dikongsi. Contohnya jangan guna wifi di pejabat ataupun wifi di kedau makan. Ramai akaun eBay mereka tidak boleh digunakan lagi sebab perkara ini.

Dalam Panduan Export Mudah ada diterangkan perkara ini.

Pastikan kad debit anda sudah diaktifkan pembelian anatarabangsa. Ini bertujuan untuk membayar yuran eBay sekiranya barang terjual. Mudah sahaja untuk aktifkan. Hubungi bank berkenaan.

Nak jual barang apa

Ada beribu ribu barang setiap hari yang laku di eBay. Cuma rajin dengan tidak rajin sahaja cari barang yang berpotensi. Ilmu yang betul pun memainkan peranan yang penting.

Yang jual ini penjual dari Malaysia.

Barang motorsikal seperti Honda dan Yamaha banyak terjual di eBay. Barang kereta, ubat nyamuk, koleksi mainan McDonald, acuan kuih dan beribu lagi barang terjual setiap hari di eBay.

Cuma masukkan kata kunci barang yang terjual ini di eBay seperti dalam Panduan Export Mudah dan anda akan nampak sebarai barang-barang ini terjual.

Di RentasSempadan.com ada juga berikan contoh barang yang laku di eBay. Boleh baca disini.

Cara nak hantar barang ke luar negara

Banyak perkara yang berubah sejak pandemik covid-19. Pos Malaysia sudah hentikan penghantaran ke luar negara untuk Flexipack International.

Ramai yang terkesan sebab tidak tahu cara-cara untuk hantar barang ke luar negara.

Anda boleh guna servis Flickpost ataupun web2ship. Yang menariknya tidak perlu daftar SSM untuk menggunakan khidmat mereka untuk hantar barang ke luar negara.

Baca : Segalanya tentang Flickpost

Ok sekarang masalah tentang cara nak hantar barang ke luar negara sudah selesai.

Tips untuk selamat dan untuk elakkan kerugian waktu covid-19 gunakan kurier yang pantas seperti DHL Express, dan FeDex. Mereka ada kapal terbang dan lapangan terbang sendiri.

Jika sempadan negara lain tutup seperti waktu awal pandemik covid19, khidmat mereka berjalan seperti biasa.

Barang yang sebelum ini penjual dari Malaysia jual dengan murah dibawah $20 USD, sekarang sudah semakin berkurangan. Ramai yang sudah naikkan harga disebabkan kos penghantaran bertambah.

Jangan risau untuk naikkan harga. Lebih baik tiada jualan daripada ada jualan dan alami kerugian. Ramai yang naikkan harga dan masih ada jualan.

Jika sebelum ini jual satu unit. Jual pula barang yang sama dengan kuantiti yang besar. Seperti 5 unit, 10 unit ataupun 20 unit. Ianya boleh tampung kos penghantaran.

Barang yang terjual diatas hampir kesemuanya bukan dalam satu kuantiti. Terjual waktu PKP. Ianya dijual dengan minimum 2 kuantiti. Ada yang dijual sehingga lebih 50 unit untuk satu jualan.

Ingat mereka yang beli ada diantaranya penjual juga. Jadi anda jadi supllier mereka. Keuntungan yang lebih akan dijana dalam hanya beberapa transaksi.

Cuma kena tanam dalam minda jualan yang lebih 50 unit bukannya selalu mereka beli. Jika dapat 2 ataupun 3 order seminggu pun sudah memadai.

Cara nak konsisten menjual di eBay

Yang ni memang susah nak aplikasikan. Dalam mana-mana industri akan ada mereka yang bertahan. Akan ada yang kecundang.

Akan ada yang bertahan tetapi suam-suam kuku. Ada yang bertahan dengan gemilang.

Yang penting matlamat kena jelas.

Baca : 10 ciri-ciri anda akan berjaya dan bertahan lama di eBay

Langgani Telegram Channel RentasSempadan.com untuk dapatkan info dan promosi terkini di https://t.me/RentasSempadan

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LANGGAN NEWSLETTER

LANGGAN NEWSLETTER

Untuk tidak terlepas artikel dan promosi terbaru. Jangan risau kami juga tidak suka spam seperti anda.

 

Terima kasih langgan Newsletter!

error: Alert: Content is protected !!