Take a fresh look at your lifestyle.

mallu sex wet lesbo love tunnel.
porno deutsch
sex videos sexy babe are entertaining several dicks simultaneously.

brunette amirah adara takes long dong in doggy.https://vergeofsex.com sara luvv blonde beauty banged. https://itsfreesex.org/ hentai hentai galeria ecchi chicas marvel.justporntube.net indian girl gets big cock in her pussy.

Cara jual barang di eBay 2024

Setiap tahun cara jual barang di eBay berubah sama juga dengan tahun 2024. Hasil pemerhatian kami tahu cara berniaga di eBay bermula tahun 2010 dan buat secara fulltime pada tahun 2014 ada banyak perubahan.

Ada banyak faktor yang dan ianya juga berhubung kait dengan target dan matlamat anda.

Nak menjual di eBay sebagai isi masa lapang. Nak tambah pendapatan sampingan. Ataupun nak jadikan salah satu pendapatan utama seperti Tim Export Mudah.

Selain target faktor lain ialah modal dan skil. Makin bertambah skil ataupun berkurang. Tiada istilah skil tetap sama.

Isi masa lapang

Golongan ni paling senang sekali hadam ilmu dan skil baru. Buat eBay tanpa tekanan dan hanya untuk suka-suka. Biasanya tentu tak rugi dalam menjual tetapi tiada tekanan.

Ada order hantar. Tiada order akan buat kajian produk baru yang berpotensi laku.

Pendapatan sampingan

Ramai pengguna Panduan Export Mudah yang menjadikan eBay sebagai pendapatan sampingan. Ada juga yang jadikan sebagai pendapatan utama.

Sudah tentu cara bekerja 2 golongan ini berbeza. Yang jadikan pendapatan utama akan sentiasa kaji cara jual barang di eBay yang terkini iaitu tahun 2024.

Nama pun sampingan. Biasa hasil jualan pun sampingan juga lah ye.

Untuk makluman dahulu eBay menggunakan Paypal, sekarang mereka gunakan Payoneer.

Pendapatan utama

Ada juga yang minta pendapat dan pandangan boleh ke jadikan eBay sebagai salah satu pendapatan utama. Jawapannya boleh seperti Tim Export Mudah.

Sama sahaja dengan bekerja ataupun bisnes lain.

Mula-mula sudah ada skil dan jualan yang agak konsisten. Jangan baru nak mula eBay terus nak buat fulltime. Itu boleh dikatakan tindakan bunuh diri.

Sentiasa cari barang yang laku di eBay, kaji macam mana penjual lain menjual, layan 1001 karenah pembeli, fikirkan cara untuk mempercepatkan lagi kerja.

Ini antara tugas hakiki lepas tahu cara berniaga di eBay.

Nama pun pendapatan utama. Seminggu biasa dua tiga kali keluarkan duit dari akaun Payoneer ke bank.

Modal yang kecil

Bagi yang menghadapai kekangan modal, jual barang yang memerlukan modal yang tidak besar. Dapat untung simpan dan kemudian jual lagi dan lagi.

Modal yang kecil disini bermaksud kos untung beli barang dan hantar barang ke luar negara tidak sampai RM80.

Cara ini memang lambat untuk dapat untung banyak. Risiko pun rendah. Jangan pula modal kecil tetapi berangan nak untung satu sampai 3 hingga 4 angka bagi satu jualan.

Boleh dapatkan barang ini di Shopee

Contoh di atas adalah salah sorang penjual eBay dari Malaysia. Harga terjual termasuk caj penghantaran ialah hampir $28 USD.

Salah satu kurier yang boleh digunakan ialah Flexipack International Pos Malaysia size XS untuk zon 2. Kos penghantaran RM40.50. Kos beli barang di kedai bawah RM10. Jika hendak beli di shopee dalam RM15 termasuk penghantaran.

Baca : Cara hantar barang ke luar negara guna Flexipack International Pos Malaysia

Dapat untung lebih kurang RM27. Ok juga tu kadar untung dengan harga jualan dan kos yang terlibat.

Bagi yang baru hendak mula menjual di eBay ambil peluang menggunakan flexipack ini. Sebelum ini Pos Malaysia hentikan sementara disebabkan covid19.

Modal yang besar

Modal kecil dan besar sebenarnya subjektif. Ada orang yang takde masalah keluarkan modal berniaga.

Bagi yang sudah ada modal dan skil boleh cuba jual barang yang nilainya lebih tinggi. Kos untuk hantar barang dan beli barang ialah seratus lebih untuk satu produk.

Produk yang dijual dengan harga tinggi sesuai menggunakan kurier express. Salah satu kurier yang boleh digunakan ialah BerkatPos.com dimana menggunakan khidmat kurier dari DHL Express ataupun FedEx untuk hantar barang ke luar negara.

Sebahagian barang pengguna BerkatPos

Untuk makluman BerkatPos.com bukan hanya untuk pembeli Panduan Expot Mudah sahaja. Ianya terbuka kepada mereka yang ingin hantar barang ke luar negara.

Cara cari barang laku di eBay

Senang sahaja nak tahu barang laku di eBay secara percuma. Hanya perlu pergi ke eBay.com dan klik advanced search.

Masukkan seperti di bawah

 • Enter keywords or item number ni masukkan kata kunci. Contohnya masukkan “New”
 • Search Including ni tick sold items
 • Located in Malaysia
 • Kemudian klik search.

Anda akan nampak banyak barang orang Malaysia jual. Kadang benda yang tak masuk akal pun ada mat saleh beli. Cuba lah tengok dulu. Boleh tukar “New” kepada kata kunci lain.

Barang yang laku berubah

Ini perkara biasa. Kitaran ini memang perkara biasa jika anda menjual di eBay ataupun mana-mana platform lain.

Jangan katakan laku, jika dahulu boleh jual sekarang dah tak boleh jual. Sebagai contoh barang ini.

Cara Jual Barang Di eBay 2023 sudah berubah. Dulu boleh jual sekarang tak boleh jual sebab FDA

Pihak FDA tidak membenarkan jual barang ini lagi. Ada yang kena suspend 3 hari, 7 hari, 10 hari oleh eBay disebabkan menjual barang ini.

Jangan risau sebab ada berpuluh ribu lagi barang yang laku setiap hari di eBay oleh penjual dari Malaysia. Hanya perlu ikut video tutorial dalam Panduan Export Mudah.

Tangani masalah pembeli

Salah satu peraturan yang ramai terlepas pandang ialah tidak selesaikan masalah dengan pembeli. Ada seribu satu jenis masalah.

Jika pembeli tidak puas hati, mereka boleh open cased di eBay. Apabila penjual tidak selesaikan masalah, pembeli akan hubungi eBay untuk jadi orang tengah selesaikan masalah.

Jaga akaun juga salah satu cara jual barang di eBay 2023

Jika anda kalah selalu kalah maka akaun eBay boleh jadi below standard. Maksimum kes yang anda boleh kalah dengan campur tangan eBay ialah 0.3%. Ini bermakna setiap 1000 jualan anda hanya boleh kalah maksimum 3 kali sahaja dalam setahun.

Jika tidak yakin menang, pulangkan sahaja duit pembeli. Lebih baik rugi sedikit daripada rugi banyak kerana kesannya ialah akaun itu akan susah sangat untuk dapat jualan jika sudah below standard.

Ingat ye, cara untuk jual barang di eBay tahun 2024 bukan hanya untuk dapat jualan tetapi perlu selesaikan masalah dengan pembeli. Boleh semak status akaun eBay anda di sellerhub eBay.

eBay ads atau eBay promoted listing

Selepas eBay perkenalkan eBay promoted listing ataupun eBay ads, banyak jualan dari ads berbanding tiada ads. Macam biasa penyedia platform akan cuba sedaya upaya untuk tingkatkan hasil syarikat mereka.

Jika dahulu hanya perlu bayar jika ada jualan, sikit masa lagi eBay perkenalkan untuk penjual Malaysia dimana anda perlu bayar untuk setiap klik dari bakal pembeli. Ianya hanya untuk akaun Above Standard ataupun Top Rated sellers.

eBay promoted listing perlu buat sebagai salah satu car jual barang di eBay 2023

Anda boleh lihat dalam 7 transaksi, hanya 2 hasil jualan tidak menggunakan eBay ads. Ambil kira sekali bahagian ini dalam pengiraan untung jualan eBay anda. Untuk makluman akaun baru tiada option ini.

Kelebihan cara Jual Barang Di eBay 2024

1. Tak perlu simpan stok banyak

Jika jual barang terpakai kat rumah tak perlu beli apa-apa barang dah boleh start menjual. Ataupun jika ada barang laku di eBay boleh beli Shopee or Lazada or kedai berhampiran.

Lepas tu poskan barang ke luar negara. Senang kan.

2. Trafik masuk secara percuma

Tak perlu buat FB ads, google ads, TikTok ads. Buyer eBay luar negara lebih selesa baca description kat eBay lepas tu kalau berminat terus beli.

Tak perlu pening kepala nak balas atau jawab soalan di whatsapp macam pembeli dari Malaysia.

3. Boleh bermula dengan part time

Tak perlu tinggalkan kerja hakiki. Kerja macam biasa dan jadikan eBay sebagai pendapatan sampingan.

Sehari peruntukan 2-3 jam. Lepas dah mahir boleh peruntukan sehari sejam ke dua jam. Lagi best lepas dah lama hanya buka eBay bila ada order sahaja.

Cuma jangan selalu tak buka eBay. Kena juga tengok dengan buat listing baru.

4. Untung dalam USD

Masa orang bising duit Malaysia jatuh duit USD naik, orang yang jual barang ni senyum dalam diam.

Salah satu kelebihan menjual kat eBay ialah untung dari segi kadar pertukaran matawang ataupun currency. Baru boleh sembang dengan orang kampung yang aku jual dalam dolar $. Hehe.

Step cara berniaga di eBay

Secara ringkas macam gambar di bawah ni

1. Buka akaun eBay

Apa yang anda perlukan ialah kad debit ataupun kad kredit

2. Buat research barang terjual di eBay

Tak perlu syok sendiri jual barang ikut suka hati. Pastikan barang yang ada permintaan untuk dijual. Antara step yang penting.

3. Buat listing di eBay

Listing ni bermaksud kita jual barang di eBay.com. Kita senaraikan barang untuk dijual kepada mat saleh.

4. Buka akaun Payoneer

Apa yang diperlukan ialah nombor akaun bank tempatan. Hasil jualan di eBay boleh dikeluarkan melalui Payoneer ke bank tempatan.

5. Tunggu order masuk

Lepas dapat order beli di Shopee or Lazada or dari supplier. Kalau terjual barang di kedai berhampiran rumah beli kat kedai.

barang yang dihantar ke luar negara selepas tahu cara berniaga di eBay
Farhan dengan barang yang nak dihantar. Hampir setiap hari ada shipment ke luar negara.

6. Poskan barang ke luar negara

Boleh hantarkan barang ke luar negara. Salah satu kurier yang boleh hantar ialah BerkatPos.

Akhir kalam

Jika tidak mula belajar cara berniaga di eBay memang tiada jualan. Tiada tindakan.

Cara jual barang di eBay 2024 ada ditunjukkan dalam link dibawah

Bagi yang sudah dapatkan version 1 anda perlu masukkan kod diskaun EMV12V2 & guna email yg sama untuk dapatkan diskaun 50%.

Anda mungkin juga berminat
32 Komen
 1. Abi berkata

  Saya nak belajar….ayah kepada 3 anak

  1. Farhan berkata

   Semoga berjaya.

  2. Dindo berkata

   Bagaimana Cara tukar currency myr kepada usd semasa buat listing?

   1. Farhan berkata

    kena masuk eBay.com ye bukannya ebay.com.my

 2. Mazzwani berkata

  saya nak belajar

  1. Farhan berkata

   Boleh baca di blog ni. Ataupun kalau nak cepat boleh dapatkan eBook Panduan Export Mudah. Thanks.

 3. Fauziah bt zainal kamal berkata

  Saya nak belajar

  1. Farhan berkata

   Boleh baca & follow artikel ni. Kemudian bertindak.

 4. Harlina berkata

  Saya pernah beli modul export mudah ni. Tp saya kurang faham. Adakah daftar akaun ebay sebagai pembeli? Kalau sebagai pembeli takde masalah. Tp saya nak berniaga, jdsaya kena daftar sbg penjual la kan? Kena daftar akaun business kat ebay ke? Kalau betul, x boleh daftar kerana antara butiran yg diminta ialah select salah satu state di USA. So how nak berniaga di ebay sebenarnya?

  1. Farhan berkata

   Mula-mula daftar as pembeli untuk cari barang laku kat eBay. Then next step macam saya terangkan dalam kelas zoom bagi yang dah dapatkan eBook

 5. Amir Hakim berkata

  Salam tuan..jika ebay ni saya jalankan di jepun boleh ke?jika boleh saya berminat untuk belajar dgn tuan..mohon pandangan dan bantuan.TQ

  1. Farhan berkata

   Tak pasti plak. Takde pengalaman menjual dari Jepun. Namun ramai juga orang Jepun jual di eBay. Mungkin ini kelebuhan tuan.

 6. WAN berkata

  Senang ke cara nk buka acc ebay

  1. Farhan berkata

   Tak susah sangat. Yang penting kena tahu apa keperluan dan rules eBay.

 7. Zarina berkata

  Bgmana cara buka akaun payooner akaun ebay da ada

  1. Farhan berkata

   Dalam Panduan Export Mudah kami ada share kan cara-caranya.

 8. Mohd iszairi ismail berkata

  Salam Tuan, macam mana kalau saya nak jual produk saya. Madu kelulut di ebay, boleh? Kalau boleh, boleh tuan share apa yg saya perlu laku kan utk permulaan…terima kasih

  1. Farhan berkata

   Wasalam. Tak sesuai jual madu di eBay. Susah nak lepas kastam ke USA.

 9. Azizi berkata

  Sy dh daftar, tp xjadi.. emm sedih

  1. Farhan berkata

   Dalam Panudan Export Mudah kamiada share cara² nak daftar dan mulakan.

 10. Ira berkata

  EBOOK PANDUAN terlalu mahal. Tak semua org mampu beli. Kadangkala terpaksa tgk Di YouTube atau baca Di Google secara percuma tapi bila Nk tahu lebih lanjut mesti kene buat bayar. Kesian org2 B40 macam saya ni.

  1. Farhan berkata

   Semoga berjaya dan dipermudahkan urusan.

 11. HinatoChi berkata

  Kalau nk jual makanan mcm snack kering atau candies tempatan ke Usa kena daftar FDA ke? Tq

  1. Farhan berkata

   Kalau kuantiti kecil tiada masalah.

 12. NUR AFIDAH berkata

  Assalammualaikum sifu farhan, macam mana cara nak beli e book sifu. terima kasih

  1. Farhan berkata

   Wasalam. Boleh klik ni Panduan Export Mudah

 13. Gee berkata

  Assalamualaikum sifu,saya dah daftar account eBAY sebagai penjual,last step yang diminta adalah statement bank untuk 3 bulan.
  Perlukah dan tidak bahaya ke kalau kita attach statement tu ? Maaf,masih newbie dan merangkak lagi

  1. Farhan berkata

   Perlu

 14. lollaa berkata

  assalamualaikum.. dalam ebook ni dia macam nota je cara nak meniaga di ebay..

  kat mana pulak kita nak tengok video atau nota step by step dari buka akaun..
  buat listing.. cara pos barang.. cara tentukan harga.. kira kos.. ??????

  yang saya baca dalam ni lebih kepada nota dan info sahaja..
  sungguh saya tak faham.. mungkin saya ada terlepas pandang kat mana2 bahagian tu..
  boleh bantu saya.

  1. Farhan berkata

   Ye betol. Dalam eBook ada step by step samada dalam video ataupun penulisan.

 15. mzrais berkata

  Istilah ebook rasanya tak tepat, mungkin webbook sbb content tu dlm website, masa beli dulu confuse cuma ada ebook bonus je, yang lain kena refer dlm website…harap maklum..

  1. Farhan berkata

   Terbaik

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.

laura megan aka jody broder aka kinga scoszic analized on couch.http://www.pornsocket.cc sexy girls bailey in a double penetration.xxx videos petite bigcock lover teen facialized.