Take a fresh look at your lifestyle.

Nasib malang kena scam penjual di Shopee

Semalam dapat pesanan whatsapp dari sahabat yang menyatakan beliau di scam oleh penjual di Shopee.

Beliau beli produk B dimana kotak bungkusan yang terbaru sebanyak 30 unit. Penjual itu menghantar kotak bungkusan versi lama 13 unit sahaja. Tidak puas hati beliau hubungi penjual itu.

“Bijak” juga penjual ini. Update di whatsapp sahaja. Selepas hantar balik barang ini, penjual ini menyatakan bahawa barang yang diterima tidak betul. Bukan barang yang penjual ini hantar.

Bila hubungi penjual ini menjawab tapi tidak bersuara. Selepas beberapa saat penjual ini letakkan telefon.

Ada banyak lagi contoh pembeli kena scam dengan penjual. Dalam group Facebook Shopee’s Scammer Busters ada banyak contoh penipuan.

Saya beli kereta sorong bayi tetapi dapat pelitup muka. 3 hari juga pembeli ini kemurungan. Penjual ini dari China.

Ada ahli yang lain juga kongsi pengalaman

Saya pernah kena tahun lepas. Masa tu tak tahu group Facebook ni ada. Saya beli pen harga RM100 dekat Shopee nak bagi boss. Sampai parcel yang penuh dengan bubble wrap. Saya pun silap. Elok-elok dapat barang terus sahkanpembayaran. Lepas sah baru buka. Kecewa tak tahu nak habaq.

Dimana platform memang akan ada orang menipu. Kadang-kadang dah buat sehabis baik dengan melihat feedback penjual yang banyak dan kebanyakkannya bagus.

Tapi yang pasti berhati-hati dengan penjual baru. Bukan semua penjual baru scammer cuma berjati-hati. Mungkin boleh mesej dulu penjual baru sebelum beli barang untuk dapatkan kepastian.

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.

jana 5 angka sebulan dengan ebay

Bukan lagi Rahsia. Isikan butiran dibawah 

Terima kasih langgan Newsletter!