Strategi newbie untuk mula buat jualan di eBay

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Strategi setiap orang berbeza. Banyak faktor perlu difikirkan. Antaranya nak jual barang apa? Berapa modal? Ada supplier ke tak? Nak hantar barang ke luar negara guna kurier mana? Mungkin anda boleh guna strategi dibawah

1. Nak jual barang apa?

Ni soalan yang paling popular sekali. Nak jual barang apa ye? Dalam blog rentassempadan ni dah bagi beberapa idea untuk menjual barang di eBay. Boleh baca ikut link dibawah

Sedikit sebanyak boleh beri idea untuk anda fikir nak jual barang apa di eBay. Bagi yang sudah mendapatkan Panduan Export Mudah ada diterangkan cara-cara untuk mencari produk yang berpotensi untuk dijual di eBay dengan lebih mendalam.

Tips : Jual barang yang murah dulu. Kalau barang dah laku walapun untung tidak banyak sedikit sebanyak boleh naikkan tahap keyakinan.

2. Berapa modal yang perlu ada?

Tiada jawapan yang spesifik bagi persoalan ini. Ianya bergantung kepada barang yang ingin dijual. 

Contoh acuan kuih yang terjual di eBay.com

Kalau anda jual acuan kuih diatas, modal yang perlu dikeluarkan boleh lihat harga. Tak sampai RM3 untuk modal beli barang. Untuk makluman acuan kuih ini Team Export Mudah pernah jual di eBay.com dan sudah tentu laku.

3. Mana nak cari supplier?

Anda boleh cari tak kedai yang jual acuan kuih macam diatas? Kalau boleh diucapkan tahniah kerana sudah jumpa supplier.

Proses ini berulang-ulang untuk untuk cari supplier lain. Kalau tak jumpa apa nak dipeningkan, Shopee kan ada. Lazada kan ada. Google kan ada. Manfaatkan sepenuhnya teknologi yang sudah ada.

4. Macam mana nak hantar barang?

Untuk yang baru boleh guna Pos Malaysia. Bagi yang sudah dapatkan eBook Panduan Export Mudah boleh gunakan Singapore Post, DHL Express dan juga DHL Ecommerce.

Ada ditunjukkan kadar ataupun kos untuk menghantar barang. Cara-cara untuk mendaftar pun ada ditunjukkan.

5. Macam mana pastikan barang kita ada orang beli?

Jual apa yang pasaran mahukan bukannya jual apa yang kita nak jual. Macam mana nak tahu pasaran nak apa boleh buat kajian secara percuma sahaja di eBay. Guna advanced search di eBay.

Boleh gunakan secara percuma di eBay

Tak perlu langgan perisian yang berbayar bagi mereka yang baru ingin mula menjual di eBay. Teknik ini ada diterangkan juga dalam Panduan Export Mudah. 

6. Tajuk barang yang anda jual sangat penting

Sebagai contoh acuan kuih diatas. Jangan pula anda buat tajuk acuan kuih dalam listing eBay anda. Memang orang tak jumpa listing anda.

 Anda boleh ambil idea dari penjual lain punya tajuk bagi barang mereka yang dah terjual. Fikirkan anda sebagai pembeli. Apa yang akan pembeli taip untuk cari barang untuk dibeli.

7. Gambar yang anda muat naik di eBay

 Pastikan sekurang-kurangnya 5 gambar. Gambar mesti diambil dari setiap arah bagi meyakinkan lagi bakal pembeli.

Ambil gambar dengan latar belakang putih macam acuan kuih diatas. Bakal pembeli akan yakin bila nampak gambar yang cantik. Pastikan size gambar 500 pixel dan maximum adalah 1600 pixel panjang gambar untuk paparan yang cantik di telefon pintar.

Dah bersedia untuk menjual di eBay?

Klik button di bawah dan scroll sehingga ke bawah dan klik “BELI SEKARANG” 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *