Take a fresh look at your lifestyle.

Contoh barang terjual di ETSY dari Malaysia

Jual barang di ETSY bukan untuk barang bundle sahaja. Ianya boleh juga dijadikan platform untuk menjual barang ataupun idea kreatif. Dan ianya mestilah handmade ataupun buatan tangan.

Ramai penjual dari Malaysia jual barang di ETSY dan jadikan sebagai punca pendapatan utama.

Ada bermacam niche yang penjual sasarkan di ETSY. Ada yang sasarkan niche berkaitan kucing, anjing, tema perkahwinan, hari ubu dan bermacam-macam lagi.

Ok sekarang mari kita lihat contoh barang yang terjual di ETSY oleh penjual dari Malaysia

PATTERN- Shark Applique-Crochet Pattern, pdf

jual barang di etsy dengan harga murah

Ianya dijual dalam bentuk pdf. Tiada penghantaran yang perlu dilakukan. Selepas pembeli membuat bayaran akan terus dapat fail PDF. Ianya tentang cara-cara untuk membuat ikan jerung.

Dalam fail PDF itu akan diterangkan tentang apa bahan yang diperlukan. Apa langkah demi langkah yang perlu dilakukan.

Semasa artikel ini ditulis sudah hampir 14,000 unit barang ini terjual di ETSY. Bukan bentuk ikan jerung ni sahaja ye. Ada macam-macam bentuk. Harga yang dijual adalah harga mampu milik. Ianya bermula dengan $2 lebih. Bentuk yang unik mahal sedikit harganya.

Sengih je mat saleh beli. Kalau google cara-cara nak buat ni pun ambil masa. Lebih baik mereka beli tutorial di ETSY. Jimat masa dengan kos yang rendah.

Elegant Curtain Tieback

pengikat langsir boleh anda boleh jual di etsy

Macam ni pun ada permintaan kan? Harga terjual bermula dengan $15 USD. Ianya belum termasuk dengan kos penghantaran.

Untuk ke USA penjual ini mengenakan caj penghantaran sebanyak $16.49 USD. Biasanya pembeli beli lebih dari satu unit untuk dapatkan kos penghantaran yang lebih rendah.

Beg buatan tangan

beg handmade antara barang yang di jual di etsy

Sudah hampir 35 ribu unit terjual. Harga yang dijual mengikut saiz dan jenis. Ada yang bermula lebih $10 USD, ada yang terjual $35 USD. Ianya belum termasuk kos penghantaran.

Bagaimana untuk mula jual barang di ETSY

Mula-mula perlu buka akaun ETSY. Jika dahulu anda perlukan akaun PayPal untuk terima pembayaran. Sekarang ETSY ada processing payment sendiri.

Segala pembayaran akan masuk ke akaun ETSY dan anda boleh keluarkan ke bank tempatan seperti Maybank, RHB, Ambank dan sebagainya. Contoh pengeluaran dari akaun ETSY seperti dibawah.

Selepas buka akaun ETSY anda dinasihatkan jangan terus menjual. Relax dahulu 2 minggu. Selepas 2 minggu baru mula buat penyenaraian barang di ETSY.

Walaupun mereka tidak nyatakan relax dahulu 2 minggu tetapi biasanya akaun yang baru dan terus buat banyak penyenaraian akan berhadapan masalah. Itu berdasarkan pengalaman jual barang di ETSY.

Berapa kos menjual di ETSY

Yuran penyenaraian

Setiap satu barang yang anda senaraikan akan dikenakan caj sebanyak $0.20 USD setiap 3 bulan selagi tidak hentikan. Jika ada 10 barang yang anda ingin mula menjual di ETSY anda akan dikenakan caj $2.00 USD.

Yuran barang terjual di ETSY

Setiap barang yang terjual di ETSY akan dikenakan caj sebanyak 5% dari harga jualan.

ETSY Ads

ETSY pun ada juga ads. Sama seperti eBay promoted listing. Perkara biasa tuan-tuan dan puan-puan mereka ingin dapatkan lebih yuran daripada penjual.

Kos Penghantaran

Ada juga penjual yang guna kurier biasa seperti Singapore Post dan juga DHL Ecommerce. Ada juga yang pakai kurier express seperti DHL Express dan FeDex. Bergantung kepada bajet pembeli dan servis kurier yang penjual tawarkan.

Baca : Nak hantar barang ke luar negara guna kurier apa?

Penutup

Bergantung kepada niche dan strategi anda tidak semestinya barang itu perlu anda buat sendiri. Ada juga yang dropship di ETSY. Pembekal anda dari USA dan pembeli anda juga dari USA.

Jika terdapat pembelian pembekal dropship akan buatkan dan hantarkan bagi pihak anda. Biasa ada yuran bulanan yang dikenakan.

Contoh yang selalu penjual lakukan ialah dengan menjual cawan atau baju handmade.

Sudah mula dapat hasil menjual di ETSY? Boleh kongsikan pengalaman anda di ruangan komen dibawah.

Anda mungkin juga berminat
Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.

jana 5 angka sebulan dengan ebay

Bukan lagi Rahsia. Isikan butiran dibawah 

Terima kasih langgan Newsletter!