Bagaimana Fazley dan aku membuat pinjaman rumah guna hasil dari eBay

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Sebenarnya tak susah membuat pinjaman perumahan ataupun kereta kalau tahu caranya. Ini cara Fazley dan aku buat pinjaman perumahan meggunakan hasil dari eBay. Oh ye, Fazley dan aku yang buat Panduan Export Mudah.

1) Bayar cukai pendapatan

Ini sangat penting. Bank hanya akan berikan pinjaman kepada mereka yang mampu sahaja. Perlu diingat yang bank hanya berurusan dengan pihak yang hanya boleh beri potensi keuntungan kepada mereka sahaja.

Apa yang kami buat adalah mengupah pihak untuk menguruskan akaun kami. Setiap tahun kami mengupah mereka untuk mengira berapa cukai yang perlu dibayar.

Selepas dapat tafsiran berapa yang perlu dibayar, samada kami yang bayar sendiri ataupun ada kalanya kami minta mereka untuk bayarkan bagi pihak kami.

2) Perlu ada rekod hutang dengan bank

Anda perlu ada rekod hutang dengan bank. Ini bagi pihak bank melihat pola ataupun corak pembayaran anda dengan bank. Jika corak pembayaran anda cantik, peluang anda sangat cerah untuk pihak bank luluskan pinjaman.

Jika tiada pinjaman dengan bank, anda boleh mulakan dengan membuat pinjaman Amanah Saham Bumiputra (ASB) bagi bumiputra. Ataupun apa-apa pinjaman lain yang membolehkan pihak bank melihat pola pembayaran anda.

3) Semak dengan CCRIS dan CTOS

Secara ringkasnya CCRIS dan juga CTOS ini adalah pihak yang merekodkan segala hutang dan rekod pembayaran anda. Pastikan rekod anda cantik dengan CCRIS dan CTOS.

Jika rekod CCRIS dan CTOS anda tidak baik, pastikan anda melangsaikan segala tunggakan hutang dahulu. Kemudian bayar hutang anda dengan bank ataupun pihak lain dengan baik iaitu sebelum ataupun pada tarikh akhir bayaran.

Selepas buat semua langkah ini apa perlu dilakukan lagi?

Selepas buat semua perkara seperti diatas, ambil pandangan dan nasihat daripada pegawai bank yang terlibat dalam pinjaman perumahan. Tunjukkan kepada mereka bukti pembayaran cukai pendapatan anda beserta rekod CCRIS dan CTOS anda.

Pegawai bank akan menilai rekod anda dan akan membuat tafsiran berapa yang anda layak untuk membuat pinjaman. Ini sangat penting bagi memastikan anda tidak membuat sebarang kerugian terutamanya jika anda membeli rumah lelong.

Tidak susah dan tidak mudah sekiranya anda tahu. Yang penting anda siap sedia sebelum membuat sebarang pinjaman perumahan.

Penafian : Pihah rentassempadan.com tidak bertanggungjawab terhadap kesan perundangan yang mungkin dihadapi pembaca dengan mengikuti artikel ini. Sila hubungi pihak yang terlibat bagi mendapatkan nasihat undang-undang.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *