Macam mana nak takluki jualan di eBay

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kalau perasan semasa buat kajian di eBay akan jumpa penjual yang jual produk yang unik. Produk ni tiada di pasaran dan tiada supplier yang menjualnya. Hanya penjual ni sahaja yang jual.

Sudah tentu penjual lama yang berpengalaman. Mereka tahu apa yang pasaran mahukan. Seminggu berpuluh-puluh malahan sampai beratus barang yang sama laku. 

Ada juga penjual yang menjual produk yang sama dengan orang lain dengan harga yang murah. Kurier yang mereka gunakan pun sama dengan kurier anda. Tetapi harga mereka jauh lebih rendah dan sudah tentu jualan mereka berlipat  kali ganda banyak daripada orang lain.

Persoalannya bagaimana mereka lakukan?

Salah satu cara ialah mereka keluarkan produk sendiri. Terus berhubung dengan kilang dan order dengan kuantiti yang banyak.

Sedia maklum yang kilang hanya terima order dengan kuantiti yang banyak. Mereka ini sudah yakin ada pasaran bagi barang yang akan dikeluarkan. Modal yang dikeluarkan ada puluhan hingga ratusan ribu hanya untuk keluarkan satu produk sahaja.

Permainan sebegini hanya untuk penjual yang lama yang berpengalaman. Penjual baru hanya boleh tengok dan jika laku pun hanya boleh terjual dengan kuantiti yang sedikit sahaja.

Ada juga penjual ini buang harga dengan tidak masuk akal. Ianya kerana barang yang disimpan stok menghampiri tarikh luput. Daripada tidak laku, baik dijual sahaja. Asalkan boleh jadi duit.

Ada juga permainannya begini. Katakan order barang dari kilang 1000 unit. Terjual 200 unit sudah balik modal. Unit ke 200 hingga 600 untuk kaut keuntungan manakala unit seterusnya adalah hanya dijual dengan harga kos. Ianya bertujuan untuk cepat dapat modal untuk buat modal pusingan.

Amat malang apabila penjual baru yang baru berjinak ingin menawarkan harga yang sama. Walhal yang permainan penjual lama ini berbeza.

Jangan hanya kejar jualan semata-mata tanpa kira keuntungan dengan betul. Kira untung betul-betul. Sudah banyak penjual eBay terkubur disebabkan perkara ini.

Langgani Telegram Channel RentasSempadan.com untuk dapatkan info dan promosi terkini di https://t.me/RentasSempadan

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *