Cara untuk halang pembeli dari beli barang eBay

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ada banyak sebab halang pembeli tertentu dari membeli barang yang dijual di eBay. Antaranya pembeli dari ner*ka. Beli hari ini, esok nak sampai. Selagi tak sampai selagi tu lah dia mesej. Pembeli tu ingat Malaysia ni sebelah rumah dia.

Kalau yang guna kurier DHL Express ataupun kurier lain, mereka yang tinggal di Puerto Rico bukan termasuk dalam negara USA. Tetapi ada juga pembeli yang “bijak” dengan letakkan negeri Puerto Rico dan negara mereka USA. 

Kadar penghantaran ke Puerto Rico tinggi dan tidak boleh tampung kos penghantaran dan seringkali rugi. Biasanya kadar penghantaran Puerto Rico dalam kategori kadar yang paling tinggi kos penghantarannya.

Walaupun dan beberpa kali beritahu yang tak hantar ke Puerto Rico ataupun kena tambah kos penghantaran, pembeli tetap beli lagi. Nak kata tak beritahu sebab pun tak juga. Sudah beritahu sebabnya. Barangkali pembeli dari Puerto Rico ini ingin mencuba nasib.

Pembeli diatas walaupun sudah diberitahu kadar penghantaran ke Puerto Rico tinggi tetapi beli juga. Dua kali beli.Tidak pasti samada nak cuba nasib ataupun terlupa.

Yang pasti anda boleh halang pembeli yang sama dari membeli barang anda. Cara ialah dengan pergi ke sebelah atas kiri, klik Account settings dan klik Site preferences seperti di bawah.

Ke bawah sedikit ke bahagian Buyer requirement kemudian klik edit.

Klik buyer requirements exemption list seperti di bawah

Klik Add an eBay user to my Blocked Bidder/Buyer List

Masukkan senarai pembeli yang ingin di halang kedalam kotak yang disediakan

Mudah sahaja caranya. Bagi yang ingin mendapatkan Panduan Export Mudah boleh klik link dibawah.

Langgani Telegram Channel RentasSempadan.com untuk dapatkan info dan promosi terkini di https://t.me/RentasSempadan

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *