5 cara untuk dapat order yang berulang dari pelanggan yang sama

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Tidak kisah di medium atau di mana anda menjual, anda perlu fikirkan tentang cara untuk mendapat order yang berulang daripada pembeli yang sama. Sebabnya mudah sahaja, lagi ramai order dari pembeli yang sama lagi mudah dan murah kos pemasaran anda.

Apa faktor yang menyebabkan pembeli ingin membeli dan beli dan beli lagi dengan anda adalah

1) Bergantung kepada barang yang anda jual

Adakah barang yang anda jual apabila pembeli sudah mendapatkannya akan beli lagi di masa hadapan? Selain jual barang yang sedia ada, fikirkan juga produk lain yang akan dapat order berulang di masa hadapan.

2) Komunikasi yang bagus dengan pembeli 

Walaupun manusia berkomunikasi setiap hari, pastikan anda memberi kesan terhadap komunikasi selepas pembelian dilakukan. Cuba buat sedikit usaha lebih untuk melayan pelanggan ataupun pembeli. Ingat, bahasa yang sopan santun, ikhlas, cepat dan bersemangat akan beri kesan kepada pembeli.

Ataupun anda boleh beri kupon diskaun untuk pembelian seterusnya. Dalam ramai-ramai pembeli akan ada juga yang ingin beli lagi dengan anda.

3) Beri sesuatu yang lebih ataupun istimewa

Semasa ingin menghantar barang kepada pembeli, tulis cantik-cantik dan kemas diatas kertas untuk ucapkan terima kasih kepada pembeli.

Sudah tentu ini bukanlah idea yang baru tetapi akan ada order berulang. Tidak semua pembeli akan order semula dengan anda tetapi pastikan ada usaha supaya jangan terlepas pelanggan yang sedia ada.

4) Hantar barang secepat mungkin

Siapa tak mahu barang cepat kan. Kurier yang anda gunakan juga faktor pembeli dapat dalam masa yang dijanjikan.

Kebiasaannya barang mahal, pembeli ingin dapat barang dalam masa yang cepat. Jika anda menjual barang ke luar negara, untuk barang yang tinggi nilainya pastikan anda menggunakan khidmat kurier yang cepat seperti DHL ataupun Fedex.

Untuk penghantaran ke Amerika Syarikat ataupun United Kingdom hanya mengambil masa 3 hingga 7 hari bekerja sahaja untuk sampai.

5) Anda masih lagi dalam industri

Macam kelakar. Masih dalam industri? Ye la. Macam mana pembeli nak beli dengan anda kalau anda tiada dalam industri. Lagi lama anda dalam industri lagi tinggi kepercayaan daripada pembeli anda.

Macam contoh pembeli diatas, walaupun harga sudah dinaikkan masih tetap beli dan beli dan beli lagi. Sebabnya sudah percaya dan barang yang dihantar sebelum ini diterima dengan baik.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *