Masih releven ke jika nak gunakan pos biasa ke luar negara tahun 2021?

Masih releven ke jika nak gunakan pos biasa ke luar negara tahun 2021?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Untuk hantar barang ke luar negara ada 2 jenis kurier. Satu kurier biasa dimana ianya mengambil masa 2 hingga 4 minggu untuk sampai ke destinasi manakala satu lagi kurier laju dimana ianya hanya mengambil masa 3 hingga 7 hari bekerja untuk sampai ke pembeli.

Walaupun syarikat kurier yang menawarkan pos biasa menyatakan 2 hingga 4 minggu untuk sampai, ada yang mengambil masa sehingga 2 bulan! Ye tuan-tuan dan puan-puan. Ada yang tidak sampai terus pun ada.

Ada juga penjual yang hanya fokus untuk pasaran Amerika Syarikat sahaja untuk penghantaran menggunakan pos biasa. Pembeli luar daripada Amerika Syarikat tidak boleh beli barang mereka.

Lagi parah jika keuntungan yang dijana sangat sedikit. Terjual 10 barang dan satu tidak sampai. Untung 9 barang itu lagi habis untuk tanggung kos kerugian satu barang yang tidak sampai itu.

Negara United Kingdom mengenakan perintah kawalan pergerakan sejak beberapa hari lepas disebabkan gelombang terkini covid19.

With the recent developments in United Kingdom relating to a COVID-19 and with many countries closing borders with the UK, please expect delays for the Parcels already handed over

Kenyataan dari salah satu syarikat kurier biasa. Hampir semua kurier kenakan caj tambahan covid19. Sudah lah diekanakan caj tambahan, barang tidak sampai ataupun lambat sampai pula. Masalah ini tidak berlaku jika anda menggunakan kurier laju. Untuk makluman kurier laju juga kenakan caj tambahan disebabkan virus covid19.

Terpulang kepada pilihan dan strategi masing-masing untuk hantar barang ke luar negara. Boleh sahaja bagi sebab kepada pembeli jika barang lambat sampai disebabkan kawalan pergerakan dan norma baharu jika anda guna kurier biasa.

Cuma lebih baik jika fokus kepada kurier laju. Boleh dikatakan hampir tiada masalah dari segi barang lambat sampai kepada pembeli. Cuma ramai terutamanya penjual baru yang tidak berani kenakan caj tinggi kepada bakal pembeli kerana kos penghantaran yang mahal.

Lebih baik jualan sedikit dan boleh jana keuntungan daripada jualan banyak dan tanggung kerugian.

Langgani Telegram Channel RentasSempadan.com untuk dapatkan info dan promosi terkini di https://t.me/RentasSempadan

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LANGGAN NEWSLETTER

LANGGAN NEWSLETTER

Untuk tidak terlepas artikel dan promosi terbaru. Jangan risau kami juga tidak suka spam seperti anda.

 

Terima kasih langgan Newsletter!