Cara uruskan order eBay secara part time

by | Sep 1, 2020

Alhamdulillah berjaya sudah buat jualan di eBay. Buat secara separuh masa bukannya sepenuh masa. Masih mempunyai kerja yang hakiki dan hanya uruskan eBay dalam 1 hingga 2 jam sehari. Biasa paling lama buka akaun eBay pada hujung minggu ataupun cuti umum.

Sama macam kebanyakan orang lain. Rutin harian hantar anak ke sekolah dan anak kecil ke pengasuh. Pergi kerja. Balik kerja ambil anak.

Apa yang buat adalah semasa listing barang di eBay buat handling time 5 hari. Cukup masa untuk dapatkan barang stok untuk dihantar. Biasanya beli barang di Shopee, Lazada ataupun kedai berhampiran rumah.

Rumahku di kawasan kampung. Talian internet sekejap ada sekejap tiada. Apa yang boleh buat adalah letak telefon di tepi salah satu tingkap dan boleh lah melayari internet.

Seminggu hanya peruntukkan 2 hari sahaja untuk pengeposan barang. Untuk order eBay pada hari Isnin sebelah petang hingga Jumaat pagi akan dihantar pada Jumaat petang. Manakala untuk order eBay dari Jumaat sebelah petang hingga Isnin pagi akan dihantar pada hari Isnin petang.

Order eBay ni Alhamdulillah boleh tampung sedikit perbelanjaan bulanan. Merasa juga untung lebih kurang RM3,000 dari hasil jualan ini.

Jika barang yang terjual di eBay tiada di kedai di bandar, akan order di Shopee ataupun Lazada. Sampai sahaja barang akan hantar samada pada hari Isnin petang ataupun Jumaat petang. 

Setelah beberapa kali berurusan dengan driver DHL, nombor telefon beliau disimpan. Samada driver DHL ambil barang di kawasan berhampiran rumah ataupun tunggu di tepi jalan untuk beri barang. Biasanya tunggu driver DHL ni di tepi jalan dan sudah tahu pukul berapa perlu tunggu.

Langgani Telegram Channel RentasSempadan.com untuk dapatkan info dan promosi terkini di https://t.me/RentasSempadan

Artikel Berkaitan

Bagaimana virus covid19 ubah kurier untuk e-dagang

Bagaimana virus covid19 ubah kurier untuk e-dagang

Cara nak dapatkan order melalui send offer

Cara nak dapatkan order melalui send offer

Berapa lama DHL hantar barang ke luar negara?

Berapa lama DHL hantar barang ke luar negara?

Jualan barang berkaitan Chadwick Boseman Black Panther meningkat mendadak

Jualan barang berkaitan Chadwick Boseman Black Panther meningkat mendadak