Take a fresh look at your lifestyle.

Jual barang bundle di ETSY

Bagi yang tidak tahu apa itu ETSY, ianya merupakan salah satu platform jual beli barang terpakai. Orang Malaysia gelarkan jual barang bundle ataupun vintage.

Barang itu mestilah sekurang-kurangnya berusia 20 tahun.Barang lain yang boleh dijual adalah barang buatan tangan.

Pamerkan dahulu reka bentuk barang itu dan apabila dapat order baru buat. Sebagai contoh baju hari lahir, cawan, kad ucapan hari lahir, penanda buku dan banyak lagi.

Contoh barang terjual di ETSY

Ramai penjual dari Malaysia yang jual barang bundle berbanding buatan tangan di platform ini.

Penjual yang baru berjinak biasanya akan pergi ke kedai bundle berhampiran. Cari baju ataupun barang yang lebih 20 tahun. Kemudian jual.

Berapa kos permulaan?

Modal yang diperlukan bergantung kepada barang yang ingin dijual. Bagi yang baru ingin bermula dengan RM50 ke bawah pun boleh.

Kos yang dimaksudkan adal;ah beli barang untuk dijual. Baju yang dijual ada yang berharga bermula RM5 ataupun 3 barang RM10.

Cara tahu barang vintage?

Bagi yang tidak tahu nak bezakan baju vintage ataupun tidak boleh rujuk di Youtube. Ataupun cari kawan ataupun kenalan untuk belajar mengenai baju vintage.

Lagi satu cara mudah ialah jika jumpa nama orang dalam baju bundle, cari di google. Banyak yang terjadi yang penyanyi, ahli sukan ataupun selebriti tahun 50-an, 60-an hingga 90-an yang tidak kenal.

Tetapi mereka sangat popular waktu zaman kegemilangan mereka. Biasanya baju ini ada nilai.

Kenapa ada jual barang mahal di bundle?

Pemilik bundle pun ada yang pandai juga. Ada yang dah kenal barang. Sebab itu baju yang digantung ada yang beratus malah beribu ringgit.

Tapi biasanya mereka tak jual di ETSY. Sekarang ramai pemilik bundle yang jual secara buat live di Facebook ataupun Instagram.

Jangan risau masih banyak lagi barang yang boleh dijual. Cari sahaja baju dan akan sampai masanya jumpa juga.

Macam mana nak mula menjual di ETSY?

Buka laman ETSY.com kemudian daftar. Seeloknya selepas daftar jangan terus menjual. Walaupun sistem mereka tidak menyatakannya tetapi mengikut pengalaman jangan terus menjual.

Kemungkinan besar akaun akan terus tidak boleh digunakan sekiranya selepas daftar dan terus menjual.

Bermain dulu dengan platform mereka seminggu dua. Selepas itu baru mula jual barang bundle.

Buat penyenaraian barang dan pastikan ianya mengikut peraturan platform ini. Tutorial juga ada disediakan.

Cara nak tahu jualan berjaya dilakukan?

Setiap jualan yang diterima akan dapat notifikasi email. Pastikan sentiasa semak email.

Jualan baju bundle vintage yang berjaya dilakukan di platform etsy
Jualan yang berjaya dilakukan

Penghantaran barang ke luar negara

Ada banyak kurier yang boleh digunakan. Boleh rujuk disini untuk mengetahu kurier yang boleh digunakan.

Cara terima pembayaran?

Etsy mempunyai sistem pembayaran mereka sendiri. Selepas terima pembayaran boleh keluarkan duit ke bank tempatan.

Pengeluaran jualan bundle di etsy ke bank RHB
Contoh pengeluaran dari akaun ETSY ke RHB Bank

Akhir kata

Sudah berjaya lakukan jualan di ETSY? Kongsikan pengalaman di ruangan komen

Anda mungkin juga berminat
2 Komen
  1. Adamdhiya berkata

    Salam cikgu mcm mne nk dpt tutorial?

    1. Farhan berkata

      Boleh baca kat laman etsy. Kat sini

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.

jana 5 angka sebulan dengan ebay

Bukan lagi Rahsia. Isikan butiran dibawah 

Terima kasih langgan Newsletter!