Cara gunakan sistem Flickpost untuk hantar barang ke luar negara

Cara gunakan sistem Flickpost untuk hantar barang ke luar negara

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Seperti biasa dah menjadi tabiat seorang penjual di eBay yang suka mendengar bunyi notifikasi “Kacing” ataupun periksa email setiap pagi ada jualan masuk ke tak. “Congratulations, your item sold and it’s been paid for.

Anda pun dengan semangat mencari barang untuk dihantar. Tiba masa untuk menempah perkhidmatan kurier untuk selesaikan penghantaran anda.

Jika anda memilih perkhidmatan dari Flickpost, anda boleh membuat tempahan secara dalam talian dengan mudah. Caranya ialah

1. Anda perlu login ke akaun flickpost dengan menggunakan email yang anda daftar dengan flickpost, dan anda akan dibawa ke Dashboard Flickpost anda. Jika belum ada akaun, anda perlu daftar terlebih dahulu.

2. Klik Menu di bahagian atas sebelah kanan dan pilih Book Request.

3. Isikan maklumat anda di bahagian “Sender Information” dan maklumat pelanggan anda di bahagian “Receiver Information” dengan lengkap dan betul.

Maklumat Penghantar

Maklumat penerima

4. Isikan maklumat barang anda dengan lengkap di bahagian “Product Information”.

Description : Nama barang anda

HS Code : Anda boleh tanya customer service jika anda tak pasti

Weight : Berat barang anda selepas bungkus.

Quantity : Kuantiti barang

Value : Harga barang anda jual

5. Isikan ukuran bungkusan anda untuk mendapatkan berat dimensi.

Pastikan maklumat yang diisikan di bahgian 3, 4 dan 5 adalah betul untuk elakkan barang dihantar kembali kepada anda atau sangkut di kastam.

6. Setelah siap isikan maklumat, boleh pilih perkhidmatan yang disediakan dengan harga yang ditetapkan. Anda juga boleh membeli penambahan insuran jika barang yang nak dihantar itu lebih dari RM500 kerana insuran percuma dari Flickpost hanya RM500 maksima.

7. Setelah siap, bayaran boleh dilakukan melalui iPay88, PayPal ataupun Flickpost wallet. Setelah selesai pembayaran, anda akan terus dapat nombor tracking dan boleh masukkan ke sistem eBay.

8. Cetak “Shipping Label” dan juga “Invois”. Lekatkan Shipping Label pada bungkusan. Invois anda berikan pada rider Flickpost.

9. Tunggu rider datang pickup barang anda di lokasi anda atau anda boleh serahkan sendiri barang anda di dropoff point berdekatan.

Jika perkhidmatan Flickpost tidak meliputi kawasan anda, boleh hubungi Flickpost. Flickpost akan hantar Gdex untuk pickup barang. Anda juga boleh pos sendiri ke gudang Flickpost.

Tempahan yang dibuat sebelum 12 tengah hari, rider akan datang ambil barang pada hari yang sama antara pukul 2 petang hingga 6 petang.

Daftar Flickpost (Free):  https://bit.ly/daftar_flickpost

Customer Service Flickpost: https://bit.ly/whatsup_flickpost

Poskod Flickpost Cover Pickuphttps://bit.ly/flickpostpickup_poskod

Langgani Telegram Channel RentasSempadan.com untuk dapatkan info dan promosi terkini di https://t.me/RentasSempadan

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LANGGAN NEWSLETTER

LANGGAN NEWSLETTER

Untuk tidak terlepas artikel dan promosi terbaru. Jangan risau kami juga tidak suka spam seperti anda.

 

Terima kasih langgan Newsletter!

error: Alert: Content is protected !!