Take a fresh look at your lifestyle.

5 Idea Bisnes boleh jana 4 angka walaupun masa PKP

Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini terkini RentasSempadan

Tiada petunjuk nak buat idea bisnes? Pening kepala tiada hala tuju nak buat apa waktu PKP ini. Memang mencabar betul di zaman covid-19 ini.

Jangan risau. Ada banyak benda yang boleh dibuat di bumi bertuah Malaysia. Bergantung kepada kesusuaian masing-masing. Idea ini mungkin boleh dicuba.

1. Jadi guru tuisyen sambilan ataupun sepenuh masa

Tahukah anda yang ianya boleh jana pendapatan sambilan yang agak lumayan. Jika mempunyai kelayakan dan minat boleh cuba jadi guru tuisyen.

Guru tuisyen persendirian banyak permintaan terutamanya di kawasan bandar. Bayaran yang diterima biasa mengikut jam. Kadar bayaran adalah seperti dibawah

Idea bisnes dengan mengajar tuisyen persendirian
Caj per jam untuk tuisyen persendirian

Kadar ini hanya rujukan sahaja. Ada yang kenakan caj lebih tinggi dan ada yang kenakan caj lebih rendah. Biasanya mengikut pengalaman guru itu.

Mereka yang berkemampuan ini hanya mahu guru ajar anak mereka seorang sahaja. Katakan jika mengajar pelajar SPM seminggu 2 jam dan sebulan 8 jam. Boleh jana pendapatan RM360 sebulan.

Tuisyen persendirian ini samada perlu datang ke rumah pelajar ataupun dibuat dalam talian. Ikut kesesuaian dan permintaan ibu bapa pelajar.

Namun janganlah hanya fikir duit semata-mata jika tahu idea bisnes ini. Fikirkan jika ajar adik, saudara ataupun anak sendiri.

Antara laman yang menawarkan khidmat ini ialah TuitionPlaza.com, TuitionMall.com , TuitionJob.com dan banyak lagi.

2. Bekerja sambilan secara dalam talian

Terima kasih kepada internet semuanya boleh jadi kenyataan. Dalam group Facebook GROUP KERJA KOSONG PART TIME @ FULL TIME ada ramai yang tawarkan khidmat mereka.

Disini salah satu tempat majikan ataupun mereka yang ingin buat projek tertentu dan hanya mahu cari pekerja sambilan. Bayaran mengikut persetujuan antara kedua pihak.

Jika ingin kembangkan kerja sambilan di peringkat global boleh cuba laman Fiverr.com. Boleh lihat dulu servis orang lain tawarkan dan kenal pasti samada boleh lakukan ataupun tidak.

Kadang-kadang servis yang pelik ditawarkan. Ada pula tu permintaan. Salah satu pembayaran diterima dalam PayPal. Jika tidak tahu boleh rujuk di youtube cara-cara nak daftar PayPal.

Servis ambil gambar di Kuala Lumpur yang ditawarkan di Fiverr.com

Jika tidak berjaya juga boleh dapatkan Panduan Export Mudah. Ada satu bab yang ajar cara-cara buka akaun PayPal.

3. Jual barang secara COD

COD ialah singkatan bagi cash on delivery. Barang sampai baru bayar. Pernah dengar buah kundang? Buah ini ada permintaan dan susah juga untuk dapat.

idea bisnes jual buah kundang secara COD
Buah Kundang

Apa yang boleh dilakukan adalah cari pembekal di Facebook. Kemudian jual di group Facebook ataupun Whatsapp di kawasan berhampiran. Buah ini tidak tahan lama. Dalam 3 hari.

Cara pembekal akan hantar adalah melalui pemandu bas ekspress.

Ideanya cari pembekal dulu, minta gambar. Kemudian cari order dahulu. Beli dari pembekal mengikut order yang sudah dapat.

Ataupun order lebih sedikit. Ulang proses ini untuk buah lain ataupun produk lain. Ingat, jangan beli barang banyak dari pembekal.

Idea bisnes menjual buah kundang
Buah kundang yang terjual ke penduduk sekitar

Sifirnya mudah. Cari order dulu untuk mengelakkan kerugian barang tidak laku.

4. Jual barang di Shopee

Siapa tak pernah dengar Shopee kan. Kalau terlintas dalam fikiran kemudian cari di Shopee. Biasanya jumpa barang tu.

Cuba jual barang yang murah dahulu. Barang yang senang untuk dijual. Belajar cara bungkus barang di Youtube. Ini yang selalu penjual baru buat silap sebab tidak bungkus barang dengan betul.

Jika ada bajet beli dulu barang itu di Shopee. Tengok cara bungkusan penjual lain buat. Boleh tiru ataupun tambah baik mana yang tidak betul.

Kalau tiada idea nak jual cari je dulu barang yang laku di Shopee kemudian tengok berapa banyak barang yang dah terjual.

Idea Bisnes jual mee siput di Shopee
Mee siput yang terjual di Shopee

Kalau di Johor mee siput memang popular. Ramai yang tiada masa nak masak. Cara mudah beli sahaja di Shopee. Ini adalah salah satu idea bisnes jual barang biasa-biasa sahaja.

Berapa banyak sudah terjual mee siput ni di Shopee? Idea lain ialah jika hendak tiba musim Hari Raya Aidlifitri biasanya makan serunding yang banyak laku.

Ataupun cari makanan kegemaran negeri lain dan pastikan ianya boleh di poskan.

Boleh buka akaun shopee untuk mula menjual. Jika tak minta hendak pos barang jangan risau. Panduan Auto Shopee boleh tolong anda.

Hanya perlu jual barang di Shopee dan jika ada order Panduan Auto Shopee akan uruskan. Nak buat part time sangat sesuai. Boleh klik link di bawah untuk dapatkan

Panduan Auto Shopee

5. Jual barang ke luar negara melalui eBay

Yang ni menarik juga. Ramai yang pelik dan tak tahu nak jual apa ke luar negara. Macam mana nak hantar, macam mana nak terima pembayaran.

Ada banyak barang yang boleh jual. Boleh mula dengan jual barang yang mudah dapat.

Sebagi contoh barang buat kuih, alat tulis, baju kaftan dan banyak lagi. Barang ni memang senang nak dapat di mana-mana kedai berhampiran. Contoh barang terjual di eBay seperti dibawah

Ada banyak lagi barang yang terjual di eBay. Barang yang tak pernah terfikir pun banyak yang laku.

Kalau dah terjual barang di eBay dan nak hantar barang ke luar negara pun ada banyak pilihan.

Baca : Cara nak hantar barang ke luar negara

Tips mudah sahaja. Bukan di eBay sahaja tetapi di mana-mana platform. Jual barang yang murah dahulu. Biar tahu proses dan cara pengurusan. Kemudian baru jual barang yang lebih tinggi dengan nilai keuntungan yang besar.

Dengan idea bisnes jual barang di eBay mana tahu boleh jana pendapatan seperti tim Export Mudah.

Pendapatan dari Idea bisnes jual barang di eBay
Jualan dari salah satu akaun eBay tim Export Mudah
Pendapatan dari Idea bisnes jual barang di eBay
Jualan dari salah satu akaun eBay tim Export Mudah

Cara menjual di eBay ini ada diterangkan dalam Panduan Export Mudah. Bagi yang sudah dapatkannya pastikan baca sampai habis.

Sayang sekali jika sudah dapatkan panduan tetapi tidak baca dan aplikasikan.

Sudah berjaya jana pendapatan tambahan dengan gunakan Idea Bisnes di artikel ini? Boleh kongsi pandangan anda di ruangan komen.

Anda mungkin juga berminat
Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.

jana 5 angka sebulan dengan ebay

Bukan lagi Rahsia. Isikan butiran dibawah 

Terima kasih langgan Newsletter!