Perasan tak kena cukai SST 6% untuk yuran eBay?

Perasan tak kena cukai SST 6% untuk yuran eBay?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Bagi mereka yang teliti dengan segala yuran eBay memang perasan cukai yang dikenakan kerajaan Malaysia. Bagi yang tak teliti tahukah anda bahawa setiap yuran eBay akan dikenakan cukai SST sebanyak 6%?

Ianya bermula pada 16 Januari 2020 dimana email diterima dari pihak eBay menyatakan tentang cukai ini. eBay hanya perantaraan antara penjual dan juga kerajaan Malaysia. Setiap cukai SST 6% yang eBay kenakan ini akan disalurkan kepada kerajaan Malaysia.

Cara untuk semak yuran eBay anda ialah buka laman ebay.com.my kemudian disebelah kanan atas klik anak panah sebelah nama anda dan klik account setting.

Klik seller account

Paparan yang muncul seperti dibawah. Jika pilih Dec 2019 tiada cukai SST yang dikenakan. Jika pilih Jan 2020 dan keatas ada ditunjukkan cukai SST 6% yang dikenakan. 

SST 6% ini dikenakan terhadap yuran eBay untuk barang terjual dan juga apa-apa langanan di eBay seperti eBay store. Jika ambil contoh dibawah RM2,910.01 didarab dengan 6% akan jadi RM174.60. Maka jumlah keseluruhan yuran yang perlu dibayar kepada eBay adalah RM3,084.61.

Tahniah bagi yang membayar SST 6% kepada kerajaan Malaysia. Anda penyumbang kepada pembangunan ekonomi Malaysia. Setidak-tidaknya ada juga sumbangan kepada negara walaupun sedikit.

Langgani Telegram Channel RentasSempadan.com untuk dapatkan info dan promosi terkini di https://t.me/RentasSempadan

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LANGGAN NEWSLETTER

LANGGAN NEWSLETTER

Untuk tidak terlepas artikel dan promosi terbaru. Jangan risau kami juga tidak suka spam seperti anda.

 

Terima kasih langgan Newsletter!

error: Alert: Content is protected !!