Take a fresh look at your lifestyle.

Idea menjual di eBay – barang kereta

Soalan biasa yang orang tanya. Nak jual apa di eBay? Bukannya ada produk sendiri nak jual. Kalau dah terjual nak hantar macam mana barang ke luar negara? Macam mana pembeli luar negara bayar? Ini soalan biasa yang akan anda terima apabila orang tanya sekarang anda buat apa dan anda beri jawapan jual barang di eBay.

Sekarang mari kita rungkai persoalan ini. Untuk artikel kali ini tentang barang kereta.

Nak jual barang apa?

Tahu kah anda salah satu barang yang laku terjual di luar negara ialah barang berkaitan kereta. Di negara seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom ramai yang baiki kenderaan sendiri.

Kos buruh di negara ini sangat tinggi disebabkan polisi kerajaan mereka. Ramai yang ambil pendekatan dengan baiki kenderaan sendiri. Jadi apabila mereka hendak cari barang kereta salah satu platform yang mereka cari adalah eBay.

Polisi kerajaan Malaysia pula benarkan kereta half-cut dari Jepun diimport. Jadi ini berikan peluang kepada penjual half-cut menjual barang di eBay.

Masih tidak ramai penjual half-cut yang menjual di eBay kerana mereka tiada ilmu dan skil untuk menjual di luar negara. Persoalan yang akan timbul dalam kepala mereka adalah seperti persoalan di atas sekali. Antara penjual yang menjual barang half-cut adalah seperti di bawah.

Di United Kingdom ada yang menggunakan kereta Proton. Jadi untuk mencari alat ganti proton di eBay lah tempat mereka cari barang.

Tidak susah untuk mencarai barang ini. Hanya masukkan kata kunci jenama kereta seperti Mazda ataupun Proton. Dalam Panduan Export Mudah ada ditunjukkan cara-caranya.

Macam mana nak hantar barang ke luar negara?

Tak susah hendak hantar barang ke luar negara. Jika masih baru menjual boleh hantar menggunakan khidmat Flickpost ataupun web2ship.

Baca : Hantar barang ke luar negara guna flickpost

Baca : Hantar barang ke luar negara guna web2ship

Jika sudah ada beberapa shipment seminggu bleh terus register kurier sendiri. Tak perlu lagi guna khidmat dari pihak ketiga seperti Flicpost ataupun web2ship.

Ini kerana anda boleh hubung terus dengan pihak kurier. Sebagi contoh jika gunaka servis web2ship dan anda pilih kurier DHL. Jika terdapat apa-apa masalah dengan penghantaran, anda perlu hubungi web2ship dan web2ship akan hubungi DHL.

Jika ada akaun kurier sendiri seperti DHL ataupun FeDex, boleh hubungi terus staf kurier ini yang uruskan akaun anda. Memang ada staf yang ditugaskan untuk menjaga pengguna sekiranya terdapat sebarang masalah.

Macam mana pembeli hendak buat bayaran?

Ni pun selalu juga orang tanya. Jika menjual di eBay perlu ada akaun PayPal bagi penjual di Malaysia. Jika ada laman website sendiri selain dari PayPal boleh guna perkhidmatan dari Stripe ataupun Payoneer.

Selepas dapat pembayaran dari PayPal ataupun Stripe ataupun Payoneer, wang anda boleh dipindahkan ke akaun bank di Malaysia.

Jadi tiada masalah dengan cara penerimaan pembayaran dari luar negara.

Apa yang perlu anda buat

Jika ada ilmu tentang barang kereta peluang untuk barang terjual di eBay sangat tinggi. Ataupun boleh bekerjasama dengan mereka yang ada kedai menjual barang kereta dan nyatakan tujuan dan strategi anda.

Siapa tahu dalam 10 kedai yang anda jumpa ada dua orang yang bersetuju dengan plan anda.

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.

jana 5 angka sebulan dengan ebay

Bukan lagi Rahsia. Isikan butiran dibawah 

Terima kasih langgan Newsletter!