Contoh jualan yang berjaya dibuat di marketplace Grailed

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Salah satu marketplace yang boleh anda jual di luar negara ialah Grailed. Bagi yang tidak tahu apa itu Grailed boleh baca disini.

Anda mula menjual di Grailed dan apabila ada potensi pembeli yang berminat dengan barang anda, mereka akan membuat tawaran. Jika tawaran ini boleh buat anda untung, anda boleh terima.

Contohnya anda jual baju pada harga $150 USD termasuk penghantaran, kemudian ada bakal pembeli membuat tawaran sebanyak $105 USD termasuk penghantaran.

Selepas anda menerima tawaran itu, pembeli ada masa selama 24 jam untuk membuat pembayaran. Sekiranya tiada pembayaran dilakukan dalam masa 24 jam, tawaran ini akan luput.

Sekiranya pembeli sudah membuat pembayaran, anda akan dapat maklumat mengenai nama dan alamat pembeli. Tiada maklumat mengenai nombor telefon pembeli. Jadi anda perlu minta daripada pembeli.

Selepas pembeli memberi nombor telefon, anda boleh hantar kepada pembeli. Jika anda menggunakan khidmat Flexipack International dari pos Malaysia, tiada masalah jika tiada nombor telefon.

Sekiranya menggunakan khidmat DHL Express mereka memang memerlukan nombor telefon dan email pembeli. DHL akan menghubungi penerima dahulu sebelum membuat penghantaran.

Pada ketika artikel ini ditulis, Grailed hanya ada aplikasi di Iphone sahaja dan juga tiada selling limit untuk menjual di marketplace ini.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *