Take a fresh look at your lifestyle.

mallu sex wet lesbo love tunnel.
porno deutsch
sex videos sexy babe are entertaining several dicks simultaneously.

brunette amirah adara takes long dong in doggy.https://vergeofsex.com sara luvv blonde beauty banged. https://itsfreesex.org/ hentai hentai galeria ecchi chicas marvel.justporntube.net indian girl gets big cock in her pussy.

Nak buat duit dengan blog? Ini caranya

Boleh ke buat duit dengan blog? Sekarang ni masih relevan ke blog dengan adanya banyak media sosial?

Sebenarnya ramai yang dah jana income dengan blog cuma ianya kurang glamour ataupun popular. Dan ramai yang buat kerja underground.

Apa yang menariknya ramai dari kita tidak tahu pun siapa pemilik blog ataupun laman web itu. Berbanding dengn influencer ramai yang kenal. Bagi yang ingin jaga privasi ini merupakan salah satu faktor.

Persediaan sebelum buat duit dengan blog

Anda perlu daftar domain dan hosting. Domain diibaratkan seperti alamat kediaman. Sekarang anda masuk ke laman ataupun domain rentassempadan.com.

Untuk hosting ianya diibaratkan keluasan kediaman. Contohnya rumah kecil hanya boleh masuk 10 orang. Rumah besar boleh masuk 1000 orang pada suatu masa.

Tentukan platform apa yang anda ingin gunakan. Antara platform yang popular di Malaysia ialah wordpress. Rentassempadan gunakan wordpress.

Lagi murah hosting lagi sedikit orang boleh masuk ke blog anda. Jangan risau jika baru, mula dengan plan yang kecil dahulu.

Paling murah untuk dapat domain & hosting wordpress dari serverfreak seperti dibawah. Anda boleh suruh mereka instal sekali wordpress.

Tetapkan matlamat

Apa matlamat anda blogging? Nak sebarkan idealogi politik, ideologi pemikiran?

Nak buat duit ataupun nak bina brand yang dipercayai?

Ini penting kerana matlamat setiap orang berbeza. Walaupun ada yang kita nampak tidak buat untung tetapi matlamat mereka hanya nak sebarkan ideologi.

Ada syarikat ataupun organisasi yang sponsor.

Pilih topik ataupun niche yang menguntungkan

Ramai yang sudah buat blog tetapi ramai juga yang berputus asa. Walaupun anda minat terhadap sesuatu topik jika tidak menguntungkan maka lama kelamaan akan give up.

Ini kerana ada kos yang perlu dibayar seperti domain setiap tahun dan hosting biasanya sebulan sekali.

Mungkin ada yang cakap tidak apa asalkan buat benda yang kita minat. Tetapi jika selepas 6 bulan tiada pendapatan hanya sedikit maka lama kelamaan akan berputus asa.

Pilih niche yang ada demand dan menguntungkan. Dari awal-awal lagi mula monetize blog anda.

Dan pastikan topik yang anda buat ataupun tulis ada orang lain yang boleh tulis juga. Jadi blog itu tak bergantung sepenuhnya kepada anda.

Buat artikel di blog berdasarkan keyword ataupun kata kunci yang orang cari.

Senarai Idea buat duit dengan blogging

1. Jual eBook

Ini apa yang RentasSempadan buat. Alhamdulillah sehingga hari ini sudah banyak hasil jualan eBook Export Mudah terhasil daripada blog ini. Tunjukkan kepakaran dan hasil yang anda lakukan.

Lama kelamaan akan ada follower ataupun pengikut sendiri.

Dengan informasi dan teknologi terkini ramai bakal pembeli buat research dahulu. Mereka akan cari di google search dan juga media sosial.

2. Beri eBook secara percuma

Pernahkah anda masuk ke laman blog ataupun website dan perlu masukkan email?

Siapa tak suka kalau dapat benda percuma contohnya eBook cara buat duit online?

Ini strategi yang orang kata sudah biasa dan masih lagi releven sehingga kini. Ianya banyak dipakai oleh bolgger yang berjaya di dalam dan luar negara.

Anda tak dapat duit dengan eBook ataupun panduan tersebut.

Tujuannya adalah

  • Untuk dapatkan database follower
  • Dapatkan trafik masuk ke blog
  • Untuk menjual
  • Servis selepas jualan

Mari kita lihat tujuan pertama

Untuk dapatkan database follower

Tidak semua mahu beli eBook anda buat kali pertama masuk le blog. Ambil dahulu database iaitu email mereka.

Ianya bertujuan untuk kumpulkan list follower yang berpotensi.

Dapatkan trafik masuk ke blog

Jika ada post baru di blog, hantarkan email kepada follower yang sudah masukkan email ini. Ada antara mereka yang setia menunggu artikel terbaru dari anda.

Jangan terkejut kerana ianya perkara biasa. Selain dari mereka google untuk masuk ke blog, anda boleh tarik trafik sendiri melalui email.

Screenshot salah satu website Tim Export Mudah ini adalah dari Google Analytic. Ianya tools percuma dari Google untuk tahu dari mana pelawat datang ke blog atau website ataupun apps anda.

Jika dilihat Organic search ialah pelawat cari di google. Email ialah pelawat masuk melalui hebahan di email.

Anda tidak bergantung kepada google ataupun sosial media yang lain. Ini kerana jika polisi mereka berubah dan tidak kena dengan blog anda, maka tiada ataupun kurang pelawat yang masuk.

Untuk menjual

Tidak semua pelawat masuk dan terus beli. Sangat sedikit peratusan yang terus membeli. Jadi dengan adanya email maka boleh hantarkan maklumat terkini.

Dan apabila pelawat sudah bersedia dan terbuka hati maka mereka akan beli kemudian hari.

Servis selepas jualan

Akan ada informasi terbaru yang anda ingin hebahkan. Disini kegunaan email. Jika dahulu di Facebook group reach yang diterima boleh kata tinggi.

Sekarang sangat sedikit reach. Maka ini merupakan salah satu medium anda.

Boleh dikatakan semua media sosial jika hendak reach banyak perlu bayar untuk pengiklanan.

Memang betul servis email perlu dibayar cuma kosnya sangat minimum jika dibandingkan dengan pengiklanan di media sosial ataupun google ads.

3. Tawarkan servis

Servis BerkatPos.com hasil daripada blog rentassempadan ini.

buat duit dengan blog tawarkan servis

Antara artikel paling popular ialah seperti (1) diatas. Dan apabila lihat Queries (2) ramai yang cari kata kunci servis hantar barang ke luar negara. Ini merupakan screenshot dari Google console.

Bagi yang tidak tahu Google console ianya servis percuma google yang mana boleh tahu orang taip ataupun cari apa di google sebelum masuk ke blog ataupun website.

Servis yang paling banyak permintaan ialah servis selesaikan masalah orang. Cuba fikir apa yang orang perlu ataupun mahu.

Boleh lihat jika ada peluang lain untuk ditawarkan melalui Queries ini. Fikirkan apa servis dan produk yang boleh ditawarakan.

Permintaan sudah ada. Tinggal nak maksimumkan sahaja.

4. Buat affiliate

Boleh kongsikan tentang peralatan ataupun kongsikan pengalaman yang anda. Pengalaman orang lain pun boleh kongsikan juga.

Masukkan sekali link affiliate anda.

Antara platfrom yang ramai orang mendaftar ialah affiliate Shopee & Lazada.

Jika artikel blog berada di kedudukan teratas mengikut kata kunci tertentu, akan ada syarikat tempatan ataupun luar negara.

buat duit dengan blog dengan kolabrasi dengan syarikat luar negara

Syarikat luar negara ini ingin berkolabrasi dengan rentassempadan.

Salah satu platform yang terkenal dikalangan blogger tempatan ialah Involve Asia. Banyak program affiliate yang anda boleh sertai.

Ada banyak syarikat tempatan dan antarabangsa menawarakan affiliate untuk anda cuba di Involve Asia.

Ini adalah sebahagian kecil. Sebagai contoh buat artikel mengenai kecantikan kemudian letak sekali link affiliate dari Watson.

Buat artikel mengenai perbankan seperti kredit kad. Masukkan sekali link dari maybank.

Jika ada yang beli dan signup maka ada komisyen ataupun income.

5. Seminar ataupun online courses

Sebelum covid19 Tim Export Mudah banyak buat kelas offline di Segamat. Sebahagian peserta tahu dan datang hasil dari blog.

Seperti yang diberitahu sebelum ini tunjukkan kepakaran dalam bidang anda. Mungkin pada anda perkara biasa sebab dah lakukannya bertahun-tahun.

Bagi orang baru ianya perkara yang menarik untuk dicuba.

6. Google Adsense

Ini juga antara pendapatan blogger. Cuma ianya antara yang sedikit. Kebanyakan yang dapat income dari adsense untuk buat “tambah-tambah”.

Namu ada juga yang jadikan ianya sebagai salah satu pendapatan utama.

Jika anda layari blog dan keluar iklan seperti diatas itu lah google adsense. Secara kasaranya income yang boleh dapat ialah $1-4 USD untuk setiap 1000 view.

Bergantung kepada pembaca dari negara mana dan konten blog anda. Untuk anggaran income adsense anda boleh layari lama Snigel | Adsense Revenue Calculator ini.

Untuk apply Google Adsense page seperti ini wajib ada

  • Page Dasar Privasi (privacy policy)
  • About us (page tentang)
  • Disclaimer (page penafian)
  • Contact us (contact us)

Jika anda perasan di bahagian footer ataupun bahagian bawah blog ini ada 4 pages ini

7. Penceramah jemputan

Jika brand anda sudah kuat sedikit, ada juga jemputan untuk menjadi penceramah jemputan di universiti ataupun kolej. Ada juga penganjur event menjemput blogger sebagai penceramah jemputan.

cara buat duit dengan blog sebagai penceramah jemputan

Ada yang kenakan bayaran 4 angka untuk satu jam untuk event tertentu.

Jika di universiti ataupun kolej bayaran yang diterima tidak berapa banyak. Ianya bergantung kepada kelulusan akademi penceramah. Dan ini bukannya cara buat duit dengan blog yang utama.

Cuma ada yang suka berkongsi ilmu dan perjalanan dalam buat bisnes kepada golongan yang lebih muda.

8. Consultation ataupun personal coaching

Untuk yang baru buat blog ini merupakan cara yang berkesan untuk buat duit. Ramai yang ingin tanya terus direct depan-depan dan inginkan jalan yang pantas untuk berjaya.

Dan apa yang paling best anda tak perlukan trafik ataupun pelawat yang banyak untuk mecapainya.

Buat satu pages baru dan terangkan apa yang anda tawarkan.

Kemudian cari artikel yang sudah ada trafik dan masuk link pages baru ini. Kebiasaannya memang berkesan.

Cuma susah untuk anda berkembang sebab terikat dengan consultation ataupun personal coaching. Masa anda banyak juga habis disini. Bagi yang sudah ada team sendiri ianya memang sesuai.

Coaching ini biasanya berharga 10 ke 20 kali ganda dari harga eBook. Namun masih ada yang berminat.

Konklusi

8 cara yang dikongsikan ini hanyalah sebahagian sahaja cara buat duit dengan blog. Bergantung kepada tujuan dan matlamat anda apa yang perlu dilakukan bagi memaksimumkan keuntungan dan pada masa yang sama kurangkan beban kerja.

Jangan pandang rendah dengan blog. Banyak syarikat besar dalam dan luar negara menggunakannya sebagai medium hebahan dan pemasaran.

Jika syarikat besar tiada masa untuk buat content dari awal maka biasanya mereka beli terus blog yang sudah ada trafik dan potensi yang tinggi. Sebagai contoh Carsome beli blog wapcar.

6 Komen
  1. Manis berkata

    en farhan… boleh ajar ?

    1. Farhan berkata

      Buat masa ni belum ajor orang buat duit dengan blog.

  2. Saleh berkata

    Berminat Nak belajar

    1. Farhan berkata

      Terbaik. Boleh follow macam dalam artikel ni.

  3. Saleh berkata

    Berikan info dan details untuk buat blog

    1. Farhan berkata

      Cari topik ataupun niche yang profitable apa dulu sebelum nak buat duit dengan blog.

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.

laura megan aka jody broder aka kinga scoszic analized on couch.http://www.pornsocket.cc sexy girls bailey in a double penetration.xxx videos petite bigcock lover teen facialized.