Tak susah sebenarnya nak mulakan bisnes dengan eBay. Dengan syarat anda perlu tahu perkara asas dan juga mindset yang betul. Skill dan mindset yang anda perlukan adalah
1) Buat akaun eBay dan PayPal
Nak buat akaun eBay dan PayPal ni mudah sebenarnya. Kosnya pun murah sahaja. Hanya RM10! Ye. Betul tu. Duit tu pun nanti akan masuk balik ke dalam akaun PayPal anda.
Anda perlu ada kad debit ataupun kad kredit yang ada logo Visa ataupun MasterCard. Untuk kad debit anda perlu hubungi bank untuk aktifkan international purchase. Ianya bertujuan untuk anda bayar yuran eBay sekiranya barang anda terjual.

Semasa artikel ini ditulis terdapat 3 bank yang kad debit tidak boleh digunakan untuk mendaftar akaun eBay. Dalam Panduan Export Mudah ada diterangkan tentang langkah demi langkah untuk membuka akaun eBay dan PayPal.

2) Spy barang yang dah terjual di eBay

Yang ni memang selalu orang tanya. Nak jual apa kat ebay? Aku bukannya ada produk pun. Cara yang ditunjukkan ini memang mudah. Anda mesti terkejut dengan cara mudah dan percuma ni pun boleh tahu barang apa yang laku di oversea. Masuk laman sesawang eBay kemudian klik seperti dibawah

Banyak tu terjual. Dah 42 kali terjual. Sekali jual untuk 3 kotak terus.  Mari kita kira dah berapa ringgit terjual 

$40.64 AUD X 2.75 X 42 unit = RM 4,693.92! Banyak tu kan.
Jual Ammeltz Yoko Yoko je. 99speedmart ada jual ni. Anda boleh tengok berapa harganya di 99speedmart.
3) Cari supplier yang murah dan senang
Bagi memudahkan kerja anda, cari supplier yang senang dan mudah. Kalau tiada lagi boleh tengok di Shopee. Boleh jual balik barang di Shopee ke eBay.
4) Apa perlu buat lepas barang terjual di eBay?
Dah terjual, lepas tu hantar barang tu ke pembeli. Dalam email anda akan dapat butiran mengenai pembeli. Nombor telefon tiada.

Macam mana nak dapatkan nombor telefon pembeli ada ditunjukkan dalam Panduan Export Mudah. Senang sahaja stepnya.

5) Nak hantar macam mana ke luar negara?

Boleh hantar menggunakan Pos Malaysia. Senang sahaja nak hantar. Samada dengan menggunakan Flexipack International ataupun anda bungkus sendiri dan timbang. Kemudian pihak Pos Malaysia akan beritahu berapa yang perlu dibayar.

Idea dan tips untuk mula menjual di eBay
Mula menjual barang yang ringan, murah dan senang untuk dihantar. Hanya untuk tahu proses menjual di eBay. Kalau berlaku kesilapan anda dapat mengurangkan impak kerugian itu.
Barang yang murah ni selalu laku di eBay. Lepas barang terjual tahap konfiden mesti meningkat. Itu yang kita nak!
Jom belajar buat duit dengan eBay
Kelebihan eBay ni pasarannya luas. Kalau di Malaysia hanya ada 32 juta penduduk. Anda bayangkan pasaran rentas sempadan. Penduduk USA sahaja hampir 320 juta!
Tu belum termasuk lagi kalau pembeli dari negara lain yang membeli di eBay. Memang besar pasaran anda.
Nilai matawang pun mainkan peranan penting. Kalau jual di Malaysia RM16, anda dapat RM16. Kalau jual di USA macam contoh Yoko Yoko di atas dah berapa kan!

Sehingga kini berpuluh-puluh testimoni dari pembeli Panduan Export Mudah sudah berjaya membuat jualan. Kalau anda sudah masuk di group support Facebook anda akan lihat ramai yang bagi feedback yang mana mereka dah mula ada sales dari eBay.

Bagi yang ada niat jana pendapatan tambahan dengan eBay. Klik link di bawah dan scroll sampai bawah dan klik beli sekarang untuk menempah.