Beza antara Monthly Free Listing Dan Monthly Selling Limit

by | Aug 11, 2020 | ebay

Ramai penjual eBay newbie yang tak dapat bezakan antara Monthly Free Listing dan juga Monthly Selling Limit. Ianya adalah dua perkara yang berbeza dan boleh dilihat melalui Seller Dashboard.

1) Apa itu Monthly Free Listing?

Ianya adalah jumlah listing percuma yang tidak dikenakan bayaran bagi setiap listing ataupun barang yang anda ingin jual di eBay.com. Buat masa ini hanya eBay.com sahaja yang beri Free Listing iaitu sebanyak 50 listing percuma sebulan.

Free Listing ini akan diperbaharui setiap 1 haribulan pada bulan tersebut. Sekiranya anda membuat listing yang ke 51 dan ke atas dalam tempoh 1 bulan tersebut, anda akan dikenakan caj sebanyak $0.35 USD bagi setiap listing bermula dari listng yang ke 51 ke atas sekiranya tidak mengambil eBay store.

Sebagai Contoh

Situasi 1

Anda ingin menjual pensil, crayon dan juga pemadam. Anda listing 3 barang ini untuk dijual. Anda masih mempunyai baki 47 lagi Free Listing pada bulan tersebut.

Situasi 2

Anda sudah listing 56 barang di eBay tanpa langgan eBay store. Maka lebihan 6 listing (56 listing – 50 Free Listing) akan dikenakan caj oleh eBay iaitu sebanyak $0.35 USD setiap listing bersamaan $2.10 selagi listing anda masih di eBay.

2) Apa itu Monthly Selling Limit?

Ianya bergantung kepada eBay berapa eBay yang bagi kepada anda. Kebiasaannya penjual yang baru akan dapat selling limit 50 barang dengan nilai RM4,000 sebulan. Ini bermakna anda hanya boleh menjual 50 barang/kuantiti dengan harga RM4,000 sahaja.

Laku ataupun tidak, anda hanya boleh menjual 50 barang/kuantiti. Dan nilai barang anda mestilah tidak melebihi dari RM4,000.

Untuk dapatkan Selling Limit yang tinggi, anda perlu hubungi eBay setiap bulan secara konsisten untuk tambahkan Selling Limit anda. Dalam Panduan Export Mudah ada diterangkan cara-cara untuk menaikkan Selling Limit.

Sebagai contoh

Anda ingin menjual pencil, krayon dan pemadam dengan kuantiti 5 dan RM10 setiap barang. Maka limit anda akan ditolak bersamaan 35Items/MYR3,850.

Sekiranya anda kehabisan limit sebelum cukup 30 hari kali terakhir permintaan menaikkan limit dari eBay, anda

a) boleh kurangkan kuantiti barang yang lain untuk tambah kuantiti pada barang yang kuantiti 0.

b)  boleh kurangkan kuantiti barang yang lain untuk tambah listing yang baru.

c) Tamatkan barang yang kurang laris untuk anda tambah kuantiti pada barang yang kuantiti 0 ataupun untuk tambah listing yang baru.                                                        

Harap maklumat ini bermanfaat kepada anda yang masih keliru tentang Monthly Free Listing dan Monthly Selling Limit.

Langgani Telegram Channel RentasSempadan.com untuk dapatkan info dan promosi terkini di https://t.me/RentasSempadan

Artikel Berkaitan

Apa perlu buat apabila barang anda hilang atau tidak sampai

Apa perlu buat apabila barang anda hilang atau tidak sampai

Bagaimana untuk elakkan pembeli yang bermasalah

Bagaimana untuk elakkan pembeli yang bermasalah

Bagaimana kurangkan barang dipulang pembeli eBay

Bagaimana kurangkan barang dipulang pembeli eBay

Apa yang perlu anda tahu apabila barang tidak berjaya dihantar Singapore Post

Apa yang perlu anda tahu apabila barang tidak berjaya dihantar Singapore Post