Kalau orang tanya ada tak cara cepat untuk berjaya dan konsisten jualannya di Ebay? Sememangnya tidak ada. Walaupun tidak ada, pasti ada cara untuk permudahkan kerja kita.

Cara-cara yang dikongsikan ini adalah cara terbukti berkesan yang dilakukan oleh ramai penjual Ebay sepenuh masa.

1) Langgan perisian berbayar untuk uruskan semua akaun ebay

Ada banyak perisian berbayar yang boleh digunakan untuk menguruskan jualan, membalas mesej dan sebagainya. Semuanya boleh dilakukan hanya melayari perisian berbayar itu sahaja.

Walaupun nampak macam mahal sebab kena bayar setiap bulan, tapi sebenarnya ia memudahkan dan mempercepatkan kerja kita. Sebagai contoh perisian berbayar yang boleh digunakan adalah inkfrog.

Kelebihan inkfrog yang anda perlu tahu

1. Boleh buat listing di semua akaun Ebay. Katakan sudah siap buat listing di Akaun Ebay 1, boleh terus buat listing di Akaun Ebay 2.

2. Boleh tengok order dari semua akaun ebay.

3. Boleh balas mesej pembeli ataupun bakal pembeli disini.

Inkfrog ni juga membolehkan anda menambah staf ke dalam sistem mereka dimana staf anda boleh uruskan semuanya bagi pihak anda. Ataupun anda ingin staf menguruskan hal-hal tertentu seperti listing di ebay sahaja ataupun balas mesej sahaja.

2) Menggunakan perisian untuk mengkaji barang yang laku di ebay

Kalau nak guna yang percuma pun boleh seperti fungsi advanced search di ebay. Cuma ianya mengambil masa yang lama. Boleh guna perisian seperti Terapeak untuk mencari barang yang laku dengan lebih pantas dan cepat.

Terdapat banyak lagi perisian yang berbayar di pasaran. Cuba mahirkan fungsi advanced search percuma dulu, selepas tu baru langgan persian berbayar seperti Terapeak dan Shelftrend. Lagi pun Terapeak percuma sekiranya sudah melanggan Ebay store.

Tips : Jangan langgan banyak perisian berbayar sekiranya belum mahir yang asas. 

3) Beli semua barang keperluan Ebay secara online

Jika nak beli bubble wrap, envelope untuk packing barang, kertas sticker, ink printer, barang untuk dijual semuanya boleh beli secara online. Biasanya beli di Lelong ataupun Shopee. Kalau nak beli Flexipack International Pos Malaysia pun boleh beli online di sini.

Dah nama pun jual online, beli barang pun secara online juga lah. Banyak masa yang boleh jimat. Masa yang boleh jimat ini boleh digunakan untuk membuat kerja yang berimpak tinggi seperti mencari barang yang laku keras di Ebay.

Untuk dapatkan ilmu tentang cara-cara menjual di ebay dengan lebih advance sila klik pautan dibawah